1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

Víz világnapi szemléletformáló események a Kiskunvíz Kft. szervezésében

2022-04-06

Hazánkban a magyar és európai jogszabályok által szigorúan szabályozott az ivóvíz minősége.

A Kiskunvíz Kft. kiemelt fontosságúnak tartja a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz előállítását.

A pályázat központi eleme az ivóvízkészlet tudatos, fenntartható és takarékos használata. Mindehhez természetesen szorosan kapcsolódik az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint a természeti erőforrások védelme. A kampány a szennyvízkezelési technológiák bemutatásával, valamint a helyes lakossági csatorna használattal foglalkozik, aminek hozadékaként javulhat a kezeletlen szennyvíz minősége. A csapvízivás népszerűsítését, vizeink megóvásának fontosságát is szem előtt tartva készültek a tesztlapok. A tudatos vízfelhasználás kapcsán az ivóvíz fogyasztás egészségügyi hatásairól is tájékoztatták a résztvevőket.

Rendezvény helyszíneink voltak:

  • Kalocsa, Érsekkert, Szennyvíztisztító telep 2022.03.18.

  • Soltvadkert, Vízmű telep, Szennyvíztisztító telep 2022.03.24.

  • Kiskunhalas, Vízmű telep, Szennyvíztisztító telep 2022.03.25.

  • Kiskőrös, Vízmű telep, Szennyvíztisztító telep 2022.03.31.

  • Solt, Vízmű telep, Szennyvíztisztító telep 2022.04.01.

  • Kecel, Vízmű telep, Szennyvíztisztító telep 2022.04.07.

A program szakmai tartalmának és módszertanának meghatározása és a megvalósítás is a Társaság szakembereinek segítségével történt. A tanulók az iskoláktól a rendezvény helyszíneire történő eljutásának támogatása bérelt autóbusszal valósult meg.

A felszíni és felszín alatti vizeink védelme, megőrzése, fenntartható felhasználása általános érvényű cél, már évtizedek óta a hazai és nemzetközi vízügyi szakma legfontosabb feladatai közé tartozik. Különösen fontos a vízkészletek fenntartható használatának elősegítése, a veszélyes anyagok vizekbe való bevezetésének fokozatos csökkentése és megszűntetése, a felszín alatti vizek szennyezésének csökkentése.

A témákkal kapcsolatban tájékoztató kiadványok is készültek a látogatók számára, melyet a rendezvény után, családtagjaiknak is át tudtak adni.