1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055 vagy +36 1 312 3065  ·  titkarsag@maviz.org

Szennyvíz

A szennyvíz útja

A szennyvíz szakszerű elvezetése és hatékony megtisztítása elsőrendű környezetvédelmi és közegészségügyi feladat. Történelmi örökségünk, hogy a szennyvízcsatorna-ellátottság
ma Magyarországon sajnálatosan elmarad az ivóvízhálózat 98%-os kiépítettségétől: a háztartásoknak csak a 85%-át éri el. Elsősorban a kistelepülések ellátottságában vannak hiányok, mivel az egy lakosra jutó költségek itt jóval magasabbak, mint a városokban.

A felszín alatti vízkészletünk megóvása érdekében rendkívül fontos, hogy azoknál a fogyasztóknál, akiknél még nem épült ki a csatornahálózat, a zárt házi szennyvíztároló ne szikkassza el a szennyvizet a talajba. Létfontosságú, hogy a szippantott szennyvíz is végül tisztítóműbe kerüljön.

Szennyvíztisztító

A szennyvíztisztítás technológiája

A mai környezetvédelmi elvárásoknak a három fokozatos víztisztítók felelnek meg.

1. fokozat: mechanikai tisztítás
A szennyvíztisztító telepeken először rácsokkal szűrik ki a nagyobb méretű szilárd anyagokat, majd eltávolítják a homokszerű szennyeződéseket és a zsiradékokat.

2. fokozat: biológiai tisztítás
Ezt követi a biológiai tisztítás, melynek során a természetben is előforduló aerob (életműködésükhöz oxigént használó) baktériumok segítségével eltávolítják a szennyvízből a szerves anyagokat.

3. fokozat: foszfor- és nitrogénvegyületek eltávolítása
A vízben ekkor még jelenlévő – közvetlenül felvehető – növényi tápanyagok eltávolítását célozza ún. anaerob (oxigénmentes környezetben élő) baktériumok vagy vegyszerek segítségével. A legutolsó tisztítási fázis a fertőtlenítés, melynek célja a fennmaradó fertőzésveszély megszüntetése.

Szennyvíziszap-kezelés

A tisztítási folyamat során keletkező szennyvíziszapot első lépésben vízteleníteni kell, az így kapott szennyvíziszapot komposztálják, és a mezőgazdaságban (szigorú feltételek mellett, bizonyos növényféleségeknél, pl. energiaültetvényeknél, csonthéjasoknál) hasznosítják.
Környezetbarát és egyben gazdaságos megoldás, amikor a szennyvíziszap rothasztásával még biogázt is előállítanak, melyből gázmotor segítségével villamos áramot termelnek, mely részben vagy egészben fedezi a szennyvíztisztító mű igen jelentős energiaigényét.