1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

Lezajlott a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj hazai döntője

2021-05-29

Idén is a Magyar Víziközmű Szövetség adott otthont a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi döntőjének, ahol 5 pályamű közül döntötte el a zsűri, ki képviselheti hazánkat a nemzetközi Stockholm Junior Water Prize-on (SJWP).

A KEHOP-2.1.7-19-2019-00018 azonosítószámú, "Szemléletformálás az ivóvízhasználat és a szennyvízkezelés témakörében: a víziközmű-hálózat működése, működtetése és a víziközműves szakma népszerűsítése a BÁCSVÍZ Zrt. működési területén" elnevezésű pályázat keretében a vízművek szakma országos ismeretségének növelése, és ehhez kapcsolódóan a jövő generációinak szemléletformálásával foglalkozunk.

Fontosnak tartjuk az utánpótlást képzést, ezért is vagyunk együttműködő partnerek a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj hazai versenyének lebonyolításában.


Az 1997-ben alapított Stockholmi Ifjúsági Víz Díj egy olyan nemzetközi verseny, amely ösztönzi a fiatalok érdeklődését a víz és a környezet témája iránt.
Évente több mint 30 országból és több mint 10 000 pályaművel pályáznak fiatalok a megmérettetésre. A nemzeti és nemzetközi versenyeken olyan 15–20 éves fiatalok vehetnek részt, akik vízzel kapcsolatos projekteket folytattak környezeti, tudományos, társadalmi vagy technológiai megközelítésben. Az országos versenyek hozzájárultak ahhoz, hogy a diákok világszerte aktívak legyenek a vízügyi kérdésekben.

A 2021. május 29-én megrendezett magyarországi döntő nyertese Kovács Emília (Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, Kisvárda), a lucerna barna levének erjesztéséről és környezetbarát újrafelhasználásáról írt pályamunkája (Fermentation of alfalfa brown juice and its environmental friendly reusing).

Gratulálunk Emíliának és sok sikert kívánunk a nemzetközi döntőhöz!

A vízműves szakmákkal kapcsolatosan további információkat találasz a KEHOP-2.1.7-19-2019-00018 azonosítószámú, "Szemléletformálás az ivóvízhasználat és a szennyvízkezelés témakörében: a víziközmű-hálózat működése, működtetése és a víziközműves szakma népszerűsítése a BÁCSVÍZ Zrt. működési területén" elnevezésű pályázat aloldalán.