1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

Legyél Te is vízműves!

2022-05-11

Nagyon sok ember dolgozik azért nap mint nap, hogy biztosítsák a tiszta, biztonságosan fogyasztható vizet, és gondoskodjanak a szennyvíz elvezetéséről és megtisztításáról. Ők mind a víziközmű ágazatban dolgoznak.

Tudtad, hogy a szennyvízkezelés és -tisztítás az egyik legfontosabb környezetvédelmi tevékenység?

A víziközmű ágazat kitermeli, szükség esetén tisztítja, kezeli és eljuttatja a fogyasztókhoz az ivóvizet, a keletkezett szennyvizet pedig elvezeti és megtisztítja. A szennyvízkezelés során keletkező melléktermékekből újra felhasználható anyagokat, pl. biogázt és komposztot hoz létre.

A víziközműnél dolgozók létszáma 2015 óta folyamatosan csökken. Az ivóvíz- és szennyvízhálózat bővül, a modern tisztítótelepek száma emelkedik, és ezzel együtt megnőtt az igény a megfelelő szaktudással rendelkező munkavállalók iránt.

A szolgáltatók főleg átképzéssel oldják meg a munkaerőhiányt.

Miért jó a víziközmű ágazatban dolgozni?

  • az ágazat családbarát munkahelyeket kínál, rugalmas foglalkoztatással.

  • az ágazatban dolgozók a fenntarthatóság szempontjából hasznos, fontos, felelősségteljes tevékenységet végeznek.

  • hosszútávú pályamodell, karrierépítési lehetőség.

A vízműves szakmákkal kapcsolatosan további információkat találasz a KEHOP-2.1.7-19-2019-00018 azonosítószámú, "Szemléletformálás az ivóvízhasználat és a szennyvízkezelés témakörében: a víziközmű-hálózat működése, működtetése és a víziközműves szakma népszerűsítése a BÁCSVÍZ Zrt. működési területén" elnevezésű pályázat aloldalán.