1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

Így hasznosítsd az esővizet!

2022-07-06

Akár napi vízfelhasználásunk több mint fele is fedezhető lenne esővízzel.

Egyre gyakoribbak a felhőszakadások, ugyanakkor több az aszályos időszak is a világon. Magyarországon évente körülbelül 500-750 milliméter csapadékmennyiség hull, de az eloszlása nem arányos, így egyre többször kell szembe kell néznünk az aszályok és villámárvizek okozta kihívásokkal.

Fentiek miatt fontos, hogy mi magunk is mindent megtegyünk a klímavédelem hatásainak mérséklése, és vízbázisaink védelme érdekében.

Locsoljunk esővízzel!

Gyűjtsük az esővizet, amelyet a locsolás mellett használhatjuk például mosásra és WC-öblítésre is. Ehhez egy elkülönített vezetékrendszer kell, hogy a csapadékvíz ne keveredjen az ivóvízzel, az ugyanis rendkívül kockázatos. Az esővizet a szennyvízrendszerbe is tilos vezetni!


Legyen kerti tavunk!

Ha van elég területünk, akkor az abban összegyűjtött esővízzel is tudunk locsolni, ráadásul számos állat- és növényfajnak is jót teszünk ezzel.


Tároljunk és szikkasszunk!

Az előzőnél összetettebb módszer, ha olyan esővíz tároló-szikkasztó rendszert építünk ki, amely a lehullott vizet föld alatti rendszerbe vezeti el, ahonnan a fel nem használt víz a talajba szivároghat el.

Tartsuk karban rendszereinket!

Az ereszeket, a vízelvezető árkokat, hidakat rendszeresen tartsuk karban és tisztítsuk, így rengeteg kellemetlenségtől szabadíthatjuk meg megunkat, ha hirtelen lehullik nagy mennyiségű csapadék.

Legyünk zöldek!

Beton felületek és térkövek helyett minél nagyobb területet füvesítsünk, és ültessünk bokrokat és fákat. Ezzel nem csak a rövid idő alatt nagy mennyiségben lehulló csapadékot tudjuk "felfogni", hanem hőérzetünket is javítja, ha egy fa alatt hűsölünk.

A vízbázisvédelemmel kapcsolatosan további információkat találsz a KEHOP-2.1.7-19-2019-00022 azonosítószámú, "A klímaváltozás hatása a vízbázis védelmére a PANNON-VÍZ Zrt., az AQUA Szolgáltató Kft. és a Soproni Vízmű Zrt. területén: szemléletformálás a lakosság körében" elnevezésű pályázat aloldalán.

Forrás: eletszepitok.hu