1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

Így akadályozd meg, hogy a vízbázisok beszennyeződjenek!

2022-07-12

A közeli jövőben a vízhiány lesz az egyik legnagyobb probléma, amivel szembe kell néznünk. A rendelkezésünkre álló vízkészleteket ezért úgy kell hasznosítanunk, hogy sem mennyiségi, sem pedig minőségi szempontból ne szenvedjenek károsodást. A vízkincs a jelenünk és a jövőnk fontos alappillére, ezért mennyiségi és minőségi megóvása kulcsfontosságú közös érdekünk.

Így akadályozd meg, hogy a vízbázisok beszennyeződjenek!

  • A háztartásban keletkező szennyvizet ne vezesd tisztítás nélkül a talajba, vagy felszíni vízbe! A szennyvizet a csatornahálózatba, ennek hiányában vízzáró módon burkolt, föld alá süllyesztett tározóban kell gyűjteni, és ennek telítődése esetén a közelben lévő szennyvíztelepre elszállíttatni.

  • Ne juttass olajat, üzemanyagot, vegyszert a talajba és a felszíni vizekbe! Az autót ne az utcán és a kertben mosd le, hanem az erre kijelölt helyen! Ez ugyanis olajszármazékokat és vegyszermaradványokat (pl. fagyállót) tartalmaz, a talajba kerülve szennyezi a felszín alatti vizeket.

  • A kertben alkalmazz biológiai növényvédelmet!

  • A növényi eredetű hulladékokat komposztáld!

  • Ne dobj a lefolyóba ételmaradékot, étolajat, nem lebomló hulladékokat (pl. ruhaneműt, törlőkendőt, pelenkát, tisztasági betétet, stb.)!


A vízbázisvédelemmel kapcsolatosan további információkat találsz a KEHOP-2.1.7-19-2019-00022 azonosítószámú, "A klímaváltozás hatása a vízbázis védelmére a PANNON-VÍZ Zrt., az AQUA Szolgáltató Kft. és a Soproni Vízmű Zrt. területén: szemléletformálás a lakosság körében" elnevezésű pályázat aloldalán.