1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

Használjuk okosabban vízkészleteinket!

2022-08-12

Rég nem látott aszály van idén Magyarországon: az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfői közleménye alapján 1901 óta a legszárazabb 7 hónapon vagyunk túl. Az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik.

Mindezek mellett az utóbbi időben az ország több részéből is eljutottak hozzánk olyan információk, hogy évtizedek óta meglévő kutak száradnak ki, és sok pénzért újakat kell fúrni helyettük.

idén a szárazság miatt jó pár településen vízhiány van, a települési vezetők és a víziközmű-szolgáltatók pedig arra kérték az embereket, hogy a vezetékes vízből ne locsoljanak, ne töltsék a medencét, ne abból mossanak autót. Ezért sokan úgy gondolják, hogy inkább fúratnak maguknak kutat.

Dedák Dalma, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője is arról beszélt, országos problémáról van szó. Még mindig sokan azt gondolják, hogy a felszíni és a felszín alatti vizek egymástól függetlenül kezelendők, pedig ha a felszíni vizeink, folyóink, tavaink apadnak, akkor – mivel ez egy összefüggő rendszer – gondok vannak a felszín alatti vizekben is.

Az ásott kutak talajvízkutak, a talajvizet pedig főként a csapadék táplálja. Ezeknél a sekélyebb kutaknál lehet észrevenni ilyen nagy aszálynál, hogy kiszáradnak, mert egyszerűen lejjebb megy a talajvízszint, ami erősen függ a beszivárgó csapadék mennyiségétől. A jelenlegi aszály pedig részben abból fakad, hogy már a tavalyi év is szárazabb volt a megszokottnál. Nem meglepő tehát, hogy egyes helyeken nagyot csökkent a talajvíz szintje.

Csökkenteni kellene a felszín alatti vizek használatát, az lenne jó, ha minél kevesebb új kutat fúratnánk, és a meglévő kutak állapotát és vízkivételét is rendszeresen ellenőriznénk – véli Dedák Dalma. A szakértők szerint meg kell tanulni okosabban használni a vizet. A szárazság csökkentésére az öntözésen kívül vízvisszatartással lehet felkészülni. Ez jelentheti a csapadékvízgyűjtést és -visszatartást, a tisztított szennyvizek beszivárogtatását vagy mezőgazdasági célú felhasználását.

A vízbázisvédelemmel kapcsolatosan további információkat találsz a KEHOP-2.1.7-19-2019-00022 azonosítószámú, "A klímaváltozás hatása a vízbázis védelmére a PANNON-VÍZ Zrt., az AQUA Szolgáltató Kft. és a Soproni Vízmű Zrt. területén: szemléletformálás a lakosság körében" elnevezésű pályázat aloldalán.

Forrás: Telex