1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

„CseppetSem!” Program – egy lépés tiszta vizeinkért

2021-08-19

A program 2020. októberi indulása óta – az önkormányzatokkal és gazdasági társaságokkal együttműködve – 860 településen közel 1500, a lakosság körében keletkező használt sütőolaj és sütőzsiradék leadására szolgáló gyűjtőpont létesült országszerte.

A Magyar Víziközmű Szövetség és a Biotrans Kft. együttműködési megállapodást kötött a „CseppetSem!” Program népszerűsítésére. A program 2020. októberi indulása óta – az önkormányzatokkal és gazdasági társaságokkal együttműködve – 860 településen közel 1500, a lakosság körében keletkező használt sütőolaj és sütőzsiradék leadására szolgáló gyűjtőpont létesült országszerte.

A Magyar Víziközmű Szövetség egyik kiemelt célja, hogy hazánk vízbázisai mentesüljenek a háztartásokban keletkező, eddig nagyrészt a csatornába kerülő sütőolaj- és zsírszennyezésektől, elősegítve ezzel is a közszolgáltatások magas színvonalú biztosítását, valamint a szolgáltatók üzemeltetési költségeinek csökkentését.

A KEHOP-2.1.7-19-2019-00016 azonsítószámú, "Élővizeink tisztaságának védelme, és tudatos vízhasználatra nevelés a klíma változás korában" elnevezésű projekt keretében nagy hagsúlyt fektetünk a tudatos csatornahasználat illemtanra, amelynek része az is, hogy a lakosság figyelmét felhívjuk arra, hogy a lefolyón TILOS lehúzni a sütőolajat és ételmaradékokat.

Az ingyenes „CseppetSem!” Programhoz történő csatlakozást a MaVíz ajánlja Tagszervezetei részére és felkéri őket, hogy „CseppetSem!” Pontok telepítésével – lehetőségeikhez mérten - járuljanak hozzá a hiánypótló szelektív gyűjtési rendszer elterjedéséhez.

A „CseppetSem!” Program újdonsága, hogy a használt sütőolaj mellett a használt sütőzsiradék, kókuszolaj és pálmaolaj is leadható a gyűjtőkbe. A „cseppmentes” rendszerben az anyagokat bármilyen műanyag palackban vagy befőttesüvegben adhatják le a gyűjtőpontokon. A cég társadalmi felelősségvállalási programjában a települések méltányos anyagi visszatérítést is kapnak a gyűlt mennyiség után, mellyel lokális célokat vagy helyi intézményeket, civileket támogathatnak, így nem csak körforgásos gazdaság fejlődése, hanem közösségformáló és támogató célok is előtérbe kerülnek. Az összegyűlt anyag után állami bevétel is keletkezik. Az újrahasznosítás 100%-os: az anyagból finomítókban biodízel alapanyag készül, az üledéket pedig biogáz üzemekben elektromos energia előállítására használják fel. A „CseppetSem!” Programot üzemeltető Biotrans Kft. 100%-os magyar tulajdonban álló cégként a hazai gazdaságot erősíti.


A Magyar Víziközmű Szövetség a kampányhoz kapcsolódva szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a vízzel 2021-ben fontos lenne úgy bánni, mint a kinccsel, azért, hogy az a következő generációk számára is elérhető legyen. Amennyiben szeretnénk, hogy gyermekeink, unokáink számára is olyan vízkészlet álljon rendelkezésre, ami számunkra most még természetes, akkor tegyük meg az első lépést és kezdjünk azzal, hogy környezettudatosan viselkedünk. Óvjuk, védjük közösen azt a kincset, amit „unokáinktól kaptunk kölcsön”!