1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

A MaVíz a távmunka bevezetésének lehetőségét ismertette a szegedi GINOP konferencián

2021-12-15

A GINOP-5.3.5-18-2020-00192 azonosítószámú pályázat keretében szervezett szakmai találkozón gyűltek össze a MaVíz tagszervezeteinek gazdasági és jogi vezető munkatársai november elején. A szegedi konferencia aktualitását a víziközmű ágazatban zajlott változások adták, így a szolgáltatókat érintő munkaerő utánpótlási problémák, amelyre választ adhat az atipikus foglalkoztatási formák alkalmazása, különös tekintettel a távmunka bevezetésre.

A járványügyi intézkedések is rávilágítottak arra, hogy az otthoni munkavégzés a víziközmű szolgáltatók esetében is működik, a távmunka megfelelő munkakörökben történő alkalmazása pedig vonzóvá teheti a munkáltatókat, különösen a fiatalabb munkakeresők körében.
A résztvevők megismerhették a Szövetség az „Atipikus munkavégzés (távmunka) bevezetésének lehetősége és kipróbálása (pilot), valamint generációváltással kapcsolatos változások feldolgozása a MaVíz-nél” című projektjét, amely az elkövetkezendő időszakban többek között azt a célt tűzte ki, hogy olyan dokumentumok és segédanyagok (munkaszerződés minták, szabályzatok, adat és balesetvédelmi előírások stb.) készüljenek, amelyek adaptálásával a tagszervezetek számára egyszerűbbé válik a távmunka-állomások létrehozása és működtetése.
A konferencián a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szakemberei is képviseltették magukat. Dr. Besenyei Soma Márton többek között a munkafeladatok kiszervezéséről és a járvány ágazatra gyakorolt hatásairól, Dr. Kisvárdai Gábor pedig az ágazat aktuális helyzetéről tartott átfogó előadást. A jó hangulatban lezajlott találkozó lehetőséget adott a távmunka, mint foglalkoztatási típus népszerűsítésére is, de emellett más kapcsolódó témát is megvitathattak a víziközmű-ágazat szakemberei.