1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

A csatorna nem szemetes!

2022-05-30

Ezért veszélyes, ha nem odavaló dolgok - például nedves törlőkendő, háztartási ételmaradék, vatta, tampon, toll, higító, gyógyszerek stb. - kerülnek a csatornába.

A hatékony szennyvízkezeléshez felelős magatartás kell. Nagyon elterjedt és káros tévhit, hogy a csatorna mindent elnyel, és amit leengedünk a lefolyón, az gyakorlatilag „eltűnik”, és nem kell többé foglalkoznunk vele. A csatornába csak bizonyos hulladékok és anyagok kerülhetnek, a nem oda illő szemét dugulásokat okozhat, terheli a környezetet, károsítja a szennyvízkezelő rendszert és sok pluszmunkát okoz a szakembereknek.


Mit kezdjünk a csatornába nem dobható hulladékokkal?

  • A nem veszélyes hulladék kerüljön a szemetesbe és a szelektív hulladékgyűjtőkbe!

  • A veszélyes hulladékokat a hulladékudvarokban és az erre kijelölt gyűjtőpontokon helyezheted el. Ezekről a városi önkormányzatoknál tájékozódhatsz.

  • A lejárt gyógyszereket vidd vissza a gyógyszertárba!

  • A használt sütőolajat a gyűjtőpontokon adhatod le.

  • Komposztáld a növényi eredetű hulladékokat,a kávézaccot, a tealevelet, a tollat, a szőrt,a gyapjút, a lenvásznat és a fűrészport!



A szennyvíztisztítással és csatornahasználattal kapcsolatosan további információkat találsz a KEHOP-2.1.7-19-2019-00016 azonosítószámú, "Élővizeink tisztaságának védelme, és tudatos vízhasználatra nevelés a klíma változás korában" elnevezésű pályázat aloldalán.


Fotó forrása: Zalavíz Zrt. Facebook oldala