1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

Mi is az a zsírszörny?

2022-05-19

A londoni csatornafenntartó munkásai már meg is kezdték a zsírhely feltörését, de azt mondják, nagyon nehéz dolguk van, nemcsak azért, mert ez a zsírcsomó baromi nagy, de azért is, mert az ilyen munka eleve hosszadalmas és komoly munkaerőt is igényel. Különösen idegesítő, hogy az ilyen masszák kialakulása elkerülhető lenne, ha az emberek kevesebb olajat és zsírt tartalmazó cuccot és kevesebb ellenálló papírszemetet húznának le a vécén.

A csatornában készült felvételek szerint a zsírhegy szinte teljesen elborít egy fontos whitechapeli csatornaszakaszt. A szakasz kitisztítása több hétig tartott.

Hazánkban is visszatérő problémát jelentenek a víziközmű-szolgáltatóknak a nem megfelelő csatornahasználat miatt keletkezett zsírdugók miatti meghibásodások elhárítása. A KEHOP-2.1.7-19-2019-00016 azonosítószámú projekt keretében a helyes csatornahasználatra hívjuk fel figyelmet.


Tilos a csatornába juttatni a nedves törlőkendőt, a háztartási ételmaradékokat, a méregező vegyi anyagokat, az elhasznált sütőolajat.


A szennyvíztisztítással és csatornahasználattal kapcsolatosan további információkat találasz a KEHOP-2.1.7-19-2019-00016 azonosítószámú, "Élővizeink tisztaságának védelme, és tudatos vízhasználatra nevelés a klíma változás korában" elnevezésű pályázat aloldalán.


Forrás: 444.hu