1051 Budapest, Sas u. 25.  ·  +36 1 473 0055  ·  titkarsag@maviz.org

110 éves a MIVÍZ Kft.

2023-07-17

Pazár István 110 évvel ezelőtt alapította a miskolci vízművet, a rendszer több részét a mai napig használják. A népkerti mindszenti evangélikus temetőben található sírját - tisztelegve elődjük emléke előtt - kedden koszorúzták meg a MIVÍZ mai vezetői.

"Pazár István megalapította a miskolci vízművet, munkásságával mércét állított számunkra, és mi igyekszünk is ezt a mai napig teljesíteni" - fogalmazott megemlékező beszédében Vojtilla László, a MIVÍZ Kft. ügyvezetője. Hangsúlyozta, az egy egykori tervező és igazgató kiemelkedő munkásságával létrehozta a város vízellátásának és szennyvízcsatornázásának ma is működő alapműveit.

Megtudhattuk, hogy Pazár István 1875-ben született egy evangélikus család harmadik gyermekeként. A gépészmérnöki diploma megszerzése után Budapesten dolgozott, Miskolcra 1909-ben érkezett. Vojtilla László elmondása szerint "a legjobb pillanatban", hiszen a miskolci vízellátás kiépítése ekkor vett nagy lendületet: alig pár év alatt, 1913-ra kiépültek a főbb létesítmények, majd '13 februárjában Miskolctapolcáról meg is indult a vízellátás közel 40 kilométernyi vízvezetéken, és kiépítettek egy 34,5 kilométeres szennyvízhálózatot is. Korszerű berendezéseket állítottak a város szolgálatába.

Pazár István munkáját dicséri, hogy az általa 110 évvel ezelőtt létrehozott alapműveket döntően ma is használjuk, részét képezik a víziközmű-rendszernek - húzta alá az ügyvezető, hozzátéve: az alapító egészen 1942-ig volt a vízmű igazgatója, ezalatt az idő alatt folyamatosan fejlődött a város vízellátása és a szennyvízhálózat, és különféle objektumok épültek.

Pazár István elévülhetetlen érdeme volt, hogy létrehozta az egységes miskolci ivóvíz-ellátó rendszert a városrészek vízellátó rendszereinek integrálásával. Ennek az ügyvezető véleménye szerint "óriási jelentősége" volt.

Örökségét az utódok továbbvitték: ahogy nőtt a város vízigénye, úgy kapcsolódtak be az új források a vízellátásba. Az ügyvezető elmondta, 2000 környékére már nagyon jól kialakult a város vízellátása, jelenleg mintegy 687 kilométer az ivóvíz-ellátó rendszer gerincvezetéke, bekötések nélkül, és 539 kilométer a szennyvízhálózat. A legutóbbi fejlesztés 2015-ben valósult meg, Miskolctapolcán állítottak üzembe egy ultraszűrő berendezést, ami "rendkívüli biztonságot ad" a vízellátásban, a vízminőség "tökéletesen stabil". Ezt aztán a Szinva-forrásnál egy biztonsági szűrőberendezéssel egészítették ki.

Az ünnepi beszédet követően koszorúzás következett, a megemlékezés virágait Vojtilla László mellett Nyíri László stratégiai igazgató, Viszokai János műszaki igazgató, Ádámcsó Norbert operatív igazgató, valamint a MIVÍZ Kft. munkavállalói érdekképviseletének tagjai helyezték el.

Forrás: minap.hu